teisipäev, 27. aprill 2010

KARTUL

Kartul on maavitsaliste sugukonna maavitsa perekonda kuuluv taim. Kartuli mugulaid kasutatakse laialdaselt toiduks, selletõttu kutsutakse seda traditsiooniliselt "teiseks leivaks. Eestisse jõudis kartul esmakordselt 18. sajandi keskel. Maailmas on tänapäeval üle 1000 kartulisordi.
http://et.wikipedia.org/wiki/Kartul
Kartulil on mürgised KÕIK tema rohelised osad, ka mugula roheliseks tõmbunud osad! Kõige mürgisemad on kartuli õitest valminud viljad! (Rohelised mugulad, mis veidi meenutavad pisikest tomatit).
Solaniin on mürgine aine, mida sisaldub roheliseks tõmbunud kartulis, kartuli idudes ja rohelistes tomatites. Rohekaks ei tõmbu kartul mitte ainult päikese, vaid ka elektrivalguse mõjul hoidlas või poes. Maitselt on sellised kartulid kibedad.
Kartulid tuleb hoolikalt idudest puhastada, lõigata ära rohelised kohad. Kuumutamisel mürgine aine solaniin ei lagune, nii et roheline kartul on mürgine ka pärast keetmist. Solaniin mõjub närvisüsteemile, võib põhjustada kõhuvalu, hiljem ka peavalu ja kõhulahtisust.
http://endla.joosu.ee/index.php?id

Pane pusle kokku, klikka pildil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar